Uzmanı uyardı: Mükemmeliyetçilik kalıcı göz hasarına neden olabilir

SSR Hastalığı Göz Sağlığını Nasıl Etkiliyor?

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. M. Giray Ersöz, SSR hastalığının görme noktasında büyük sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Bu hastalık, göz arkasında veya gözde sıvı birikmesi sonucu ortaya çıkan özel bir rahatsızlıktır. Özellikle 30 ila 50 yaş arası erkeklerde daha sık görülen bu hastalığın, 50 yaşından sonra kadınlarda da sıkça karşılaşıldığını ifade ediyor.

‘Genç Erkekler ve Masa Başı Çalışanlar Dikkat!’

Doç. Dr. Ersöz, şikayetlere yol açan durumları da sıralıyor. Görme azalması, karanlık görme, renklerin soluk görünmesi gibi belirtiler hastalığın habercisi olabilir. Ayrıca erkeklerde kadınlara oranla 3 ila 4 kat daha sık görülen bu hastalığın, özellikle genç erkeklerde ve masa başında uzun süre çalışanlarda daha riskli olduğunu vurguluyor.

A tipi mükemmeliyetçi kişiler ve stres altındaki masa başı çalışanların daha fazla risk altında olduğunu belirten Doç. Dr. Ersöz, vardiyalı çalışma düzeni ve düzensiz uyku alışkanlıklarının hastalık riskini artırdığını ekliyor. Stres, steroid ilaç kullanımı, orta yaşlı erkekler de hastalık için risk faktörü oluşturuyor. Hamilelik, sigara, aşırı kafein tüketimi, uyku apnesi gibi durumlar da hastalık riskini artırabilir.

‘Tedavi Edilmezse Görme Kayıpları Kalıcı Olabilir’

Doç. Dr. Ersöz, santral seröz retinopati hastalığının kendiliğinden iyileşebilen bir rahatsızlık olduğunu söylüyor. Ancak retina altındaki sıvının 3 aydan fazla süresi varsa, kalıcı görme hasarlarına sebep olabileceğini belirtiyor. Hastalığın kronikleşmesi durumunda ise ciddi ve kalıcı görme kayıplarına neden olabileceğini vurguluyor.

SSR hastalığında tedavinin zamanında başlanması çok önemli. Doç. Dr. Ersöz, hastalığın tedavisinde fotodinamik tedavinin oldukça etkili olduğunu belirtiyor. Ayrıca eşik altı lazer tedavisi de kullanılan yöntemler arasında. Hastalığın tedavisinde yaşa bağlı sarı nokta hastalığı gibi damar gelişimini geriletmeye yönelik göz içi iğne tedavilerinin de kullanılabileceğini ifade ediyor. Yapılan bilimsel çalışmalarda ise hap, damla ve göz içi iğne tedavilerinin etkili olmadığı sonucuna varılmıştır.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte, hava sıcaklıkları ülke genelinde normalin üzerine çıktı. Uzmanlar, aşırı sıcakların terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybına yol açarak kalp krizi riskini artırabileceğini belirtiyor.

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.

Ağrı’da solunum rahatsızlığı yaşayan bebek ambulans helikopterle Bitlis’e nakledildi

Ağrı’da doğumun ardından solunum sıkıntısı yaşayan bebek, ambulans helikopterle Bitlis’e sevk edildi.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

İğneyle zayıflamak yetmedi Üstüne hücresel gençlik aşısı

Obezite iğneleriyle kilo verenler şimdi yeni bir enjeksiyonun peşinde: NAD+ iğnesinin vaadi büyük: Kilo koruma, yaşlanma yavaşlatma, hücresel enerji artışı. Hollywood yıldızları, CEO’lar ve biyohacker’lar şimdiden kullanıyor. Peki NAD gerçekten işe yarıyor mu, yoksa yeni bir pazarlama mı?