TTB: Yeni Özel Hastaneler yönetmeliğinin hukuka aykırı maddelerinin iptali için girişimde bulunulacak

Türk Tabipler Birliği Özel Hastaneler Yönetmeliği İçin Değerlendirme Yaptı

Türk Tabipler Birliği (TTB), 30 Ocak 2025 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan ve yenilenen özel hastaneler yönetmeliği hakkında ön değerlendirmesini kamuoyuyla paylaştı. Yayımlanan raporda şu ifadelere yer verildi:

  • “YENİ OLAN HÜKÜMLER ESKİNİN İSTİSNAİ HALLERİDİR”

Yayımlanan yönetmelikteki pek çok hüküm, yürürlükten kaldırılan yönetmeliğin istisnalarını düzenleyen ek 5. maddeden alınmıştır. Bu durumda, “yeni” olan hükümler aslında eski yönetmeliğin istisnai halleridir. Vakıf üniversiteleri ile işbirliği yapan özel sağlık kuruluşlarına kadro olanakları sağlanmaya devam edilirken, ıp teknolojisi düzenlemeye alınmıştır. Ruhsat tanımı da “sağlık hizmeti sunumuna uygunluk” olarak değiştirilmiştir.

  • “TETKİKLER İÇİN HİZMET ALIMI YAPILABİLECEĞİ KABUL EDİLMİŞ”

Özel hastaneler, ruhsatlandırıldıkları tarihten itibaren en geç üç yıl içerisinde TÜSEB’e bağlı TÜSKA’dan akreditasyon belgesi almak zorunda olacaklardır. Bu belgeyi alamayan hastanelerde “Bu hastanenin TÜSKA akreditasyon belgesi yoktur” ibareli bilgilendirme tabelası asılması zorunludur. Ayrıca özel hastaneler, radyoloji ve tıbbi laboratuvar tetkikleri için hizmet alımı yapabileceklerdir.

  • “İPTALİ İÇİN HUKUKSAL GİRİŞİMDE BULUNULACAKTIR”

Palyatif bakım yatağı da düzenlemeye alınmış ve özel hastanelere palyatif bakım yatağı ekleme şartları belirlenmiştir. TTB, bu düzenlemelerin hukuka aykırı olması durumunda hukuki girişimlerde bulunacaklarını belirtti.

Related Posts

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

İğneyle zayıflamak yetmedi Üstüne hücresel gençlik aşısı

Obezite iğneleriyle kilo verenler şimdi yeni bir enjeksiyonun peşinde: NAD+ iğnesinin vaadi büyük: Kilo koruma, yaşlanma yavaşlatma, hücresel enerji artışı. Hollywood yıldızları, CEO’lar ve biyohacker’lar şimdiden kullanıyor. Peki NAD gerçekten işe yarıyor mu, yoksa yeni bir pazarlama mı?

Salatanız topraktan vücudunuza mikroplastik taşıyor olabilir

Bilim adamları, tarım topraklarında biriken mikroplastiklerin ve içerdikleri zararlı kimyasalların sebze ve tahıllar yoluyla insan vücuduna geçtiğini ortaya koydu. Bu durum, hem mahsul verimini hem de insan sağlığını tehdit ediyor.

Sürekli yorgun musunuz? Nedeni mini felç olabilir!

Yeni bir araştırma, geçici iskemik atak (mini felç) geçiren hastalarda yorgunluğun, özellikle kaygı veya depresyon öyküsü olan kişilerde, bir yıla kadar devam edebileceğini öne sürüyor. Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız, bunun nedeni mini felç geçirmiş olmanız olabilir.

Develer kanser için gizli silah mı? Tümöre nokta atışı: ‘Hörgüç değil antikor’

Uzun bacakları, hörgüçleri ve çöl dayanıklılıklarıyla tanıdığımız develer, şimdi yepyeni bir rolle gündemde: Kanserle savaşın gizli kahramanı. Bilim insanları, bu hayvanların vücutlarında bulunan ‘nanobody’ adlı minik antikorların, erken teşhisten hedefe yönelik tedaviye kadar pek çok alanda çığır açabileceğini düşünüyor. Peki bir çöl hayvanı, insan sağlığını kurtarmakta nasıl bu kadar etkili olabilir?

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.