Sosyal medya ‘güzellik algısı’: Gençleri depresyona sürüklüyor

Ergenlik döneminde sıkça karşılaşılan bir yeme bozukluğu olan anoreksiya nervoza hakkında uzmanlar uyarıda bulunuyor. Özellikle gençleri, sosyal medyanın oluşturduğu mükemmellik algısından korumak gerektiğini belirten Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, Cumhuriyet’e konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dönmez, anoreksiya nervozanın ciddi psikiyatrik bir rahatsızlık olduğunu vurgulayarak, “Beslenme kısıtlandığı zaman vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler, mineraller ve elektrolitler yeterli düzeyde alınamaz. Bu durumda kas ve kemik erimeleri, diş sorunları, böbrek işlev bozuklukları, hatta böbrek yetmezliği, sinir hücresi hasarı ve beyin küçülmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca yeterince yağ dokusu olmaması durumunda üreme hormonlarının düzgün çalışamaması ve dolayısıyla doğurganlık sorunları ortaya çıkabilir” dedi.

Görsel ve sosyal medyanın hastalığın yayılmasında önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Dönmez, “Toplumun beklentilerine göre, zayıf olan kadın daha çok beğenilir, örnek alınır, başarılı ve iradeli olarak görülür. Ancak, bu algı aslında bazı sektörlerin para kazanma amaçlı geliştirdiği bir yanılsamadan ibarettir. Bu yanlış bakış açısı genç kadınları erken yaşlardan itibaren baskı altına alır. Ergenlik döneminde, bu toplumsal ve sosyal baskılar birleşerek yeme bozukluğu riskini artırır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte, hava sıcaklıkları ülke genelinde normalin üzerine çıktı. Uzmanlar, aşırı sıcakların terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybına yol açarak kalp krizi riskini artırabileceğini belirtiyor.

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.

Ağrı’da solunum rahatsızlığı yaşayan bebek ambulans helikopterle Bitlis’e nakledildi

Ağrı’da doğumun ardından solunum sıkıntısı yaşayan bebek, ambulans helikopterle Bitlis’e sevk edildi.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

İğneyle zayıflamak yetmedi Üstüne hücresel gençlik aşısı

Obezite iğneleriyle kilo verenler şimdi yeni bir enjeksiyonun peşinde: NAD+ iğnesinin vaadi büyük: Kilo koruma, yaşlanma yavaşlatma, hücresel enerji artışı. Hollywood yıldızları, CEO’lar ve biyohacker’lar şimdiden kullanıyor. Peki NAD gerçekten işe yarıyor mu, yoksa yeni bir pazarlama mı?