Sessiz çığlık: Her 36 çocuktan biri otizmli!

OMÜ’de Otizm Sempozyumu Gerçekleştirildi

Samsun Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Tanıdan Müdahaleye Otizm’ temasıyla 1’inci OMÜ Gelişimsel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (OGEM) Otizm Sempozyumu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı ve Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Otizm Spektrum Bozukluğu Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerife Yücesoy Özkan’ın katılımıyla gerçekleşti. Prof. Dr. Yücesoy Özkan, 30 yıldır özel eğitimci olarak görev yaptığını ve son 20 yıldır da otizmli çocuklarla ve gençlerle çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Prof. Dr. Yücesoy Özkan, yaptığı açıklamada, “Otizm eylem planı, 2’nci otizm eylem planının planlanmasıyla birlikte illerde otizmle ilgili çalışmaların başladığını ve Samsun’un bu kapsamda bir sempozyum düzenlediğini vurgulayarak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmaların önemine değindi. Eylem planının Türkiye genelinde bakanlıkların, üniversitelerin, STK’ların ve yerel yönetimlerin işbirliğini öngördüğünü belirterek, sempozyumun bu anlamda önemli bir örnek teşkil ettiğini dile getirdi.

DÜNYADA 36 ÇOCUKTAN BİRİ OTİZMLİ DOĞUYOR

Prof. Dr. Yücesoy Özkan, Türkiye’de yaklaşık 2 milyon otizmli bireyin olduğu tahmin edildiğini ve dünya genelinde yapılan çalışmaların, 36 çocuktan birinin otizm spektrum bozukluğu tanısı aldığını gösterdiğini ifade etti. Türkiye’de yaklaşık 700-800 bin 0-18 yaş arasındaki otizmli çocuk bulunduğunu tahmin ettiklerini belirten Prof. Dr. Yücesoy Özkan, otizmin doğuştan gelen bir farklılık olduğunu ve hayatımızda otizmli bireylerin varlığını bilerek daha anlayışlı ve bilinçli davranmamız gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Sosyal medya ‘güzellik algısı’: Gençleri depresyona sürüklüyor

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, ergenlik çağında yaygın görülen anoreksiyanın ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Dönmez, sosyal medyanın zayıflık mitini pekiştirdiğini ve ailelerin gençleri bu baskıdan koruması gerektiğini vurguladı.

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte, hava sıcaklıkları ülke genelinde normalin üzerine çıktı. Uzmanlar, aşırı sıcakların terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybına yol açarak kalp krizi riskini artırabileceğini belirtiyor.

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.

Ağrı’da solunum rahatsızlığı yaşayan bebek ambulans helikopterle Bitlis’e nakledildi

Ağrı’da doğumun ardından solunum sıkıntısı yaşayan bebek, ambulans helikopterle Bitlis’e sevk edildi.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?