Ödemesini geciktiren araç sahiplerinin banka hesaplarına haciz konuluyor: Son tarih 31 Temmuz!

MTV Ödemelerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dünya Gazetesi yazarı Mahmut Bülent Yıldırım’ın köşe yazısına göre, vergi ödemelerinin süresinde yapılmaması durumunda birçok olumsuz durumla karşılaşılabilir. Hem banka hesaplarına e-haciz işlemi uygulanabilir hem de araçlar hakkında yakalama ve bağlama kararı çıkarılabilir.

MTV Kimleri Kapsıyor?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, Karayolları Trafik Kanunu kapsamında trafik tesciline sahip kara taşıtlarını ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı uçak ve helikopterleri kapsamaktadır. Vergi mükellefiyeti, taşıtın trafik siciline veya hava aracı siciline kayıt ve tesciliyle başlar.

Vergi Tarifeleri ve Hesaplama Kriterleri

Yıldırım’ın yazısına göre, MTV taşıtların türüne göre belirlenen tarifeler üzerinden hesaplanmaktadır. Otomobil, arazi taşıtı, motosiklet gibi taşıtlar (I) ve (I/A) sayılı tarifede, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici gibi ticari araçlar (II) sayılı tarifede, uçak ve helikopterler ise (IV) sayılı tarifede yer almaktadır. Vergilendirmede model yılı, motor hacmi, taşıt değeri, oturma yeri gibi birçok unsurlar dikkate alınmaktadır. Vergi miktarlarına 2025 yılı için Dijital Vergi Dairesi üzerinden erişilebilmektedir.

Ödemeler Nereden Yapılabilir?

  • www.gib.gov.tr (Dijital Vergi Dairesi),
  • GİB mobil uygulaması,
  • Anlaşmalı banka şubeleri ve internet bankacılığı,
  • PTT şubeleri,
  • Vergi daireleri

Ödenmeyen MTV’de Haciz ve Araç Yakalama Riski

Yıldırım’ın vurguladığı önemli konulardan biri de süresinde ödenmeyen MTV için uygulanacak yaptırımlardır. Gecikme zammı, araç fenni muayeneye sokulamama, e-haciz uygulanması, araçlara haciz şerhi düşülmesi ve araca bağlama/yakalama kararı çıkarılması gibi durumlarla karşılaşılabilir.

‘Araç Bağlama Kararları Gözden Geçirilmeli’

Yıldırım, vergi ve trafik cezaları konusunda mükellef hakkının önemli olduğunu belirterek, borç ile aracın piyasa değeri arasında denge olması gerektiğini dile getirdi. Aksi takdirde vatandaşın devlete olan güveni sarsılabilir.

Son Tarih 31 Temmuz

Yıldırım’ın uyarısına göre, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ikinci taksiti 31 Temmuz 2025 tarihine kadar ödenmezse mali ve hukuki yaptırımlarla karşılaşılabilir. Araç sahiplerinin bu durumu dikkatle takip etmeleri önem arz etmektedir.

Related Posts

Bakan Tunç açıkladı! Avukatlara 6 ay ödemesiz kredi müjdesi

Ankara Dikmen Hakimevi’nde imza töreni gerçekleştirildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, genç avukatların 6 ay ödemesiz, sabit ve değişken faizli alternatifleri içeren kredi desteğinden yararlanabileceğini açıkladı. İşte detaylar…

Tesla, Türkiye’de 10 şehirde 80 noktada şarj istasyonları kuracak

Elektrikli araç pazarında büyümeye devam eden Tesla, Türkiye’deki şarj altyapısını genişletiyor. Şirket, 2025’te 10 şehirde 80 yeni Supercharger noktası kuracak.

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

Sberbank 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Bitcoin’de 14 yıl sonra tarihi hareket: Milyarlarca dolarlık işlem yapıldı!

Bitcoin blok zincirinde uzun süredir hareketsiz kalan cüzdanlardan büyük transferler yapıldı. Uzmanlar bu hareketi “Bitcoin’de güç el değiştiriyor” yorumuyla değerlendiriyor. Kurumsal yatırımcı ilgisinin arttığı bir döneme işaret ediyor.

Bakan Kacır: Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık. Kalkınma Ajanslarımız eliyle yürüteceğimiz Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile şehirlerimizi uzmanlaştıracak, yeni istihdam alanları oluşturacak, üretimi teşvik edecek, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini yükselteceğiz.” dedi.