Nakliye şirketlerinden Hürmüz Boğazı geçişinde üst düzey temkin

Küresel Endişeler: Hürmüz Boğazı’nda Neler Oluyor?

İran ve ABD arasındaki gerilim, İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ve ABD’nin İran’daki nükleer tesislere düzenlediği saldırılardan sonra, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceği endişeleri küresel ekonomi ve piyasaları etkisi altına aldı.

ABD’nin İran’daki nükleer tesislere saldırılarının ardından İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Üyesi İsmail Kevseri, Meclisin Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararı aldığını duyursa da bu ihtimalin düşük olduğu değerlendiriliyor.

Windward’a göre, ABD’nin saldırılarının ardından Hürmüz Boğazı’ndaki gemi taşımacılığı son 20 yılın en yüksek tehdit seviyesine ulaştı.

Güvenliğe Yönelik Riskler Artıyor

Hürmüz Boğazı’ndaki güvenlik riskleri artarken, Gemi Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) sinyallerine yapılan müdahaleler de dikkat çekiyor. Basra Körfezi’nde faaliyet gösteren ticari gemilerin yüzde 23’ünün GPS sinyallerine müdahale nedeniyle navigasyonunda aksama yaşandığı belirlendi.

Küresel Risk Yönetimi Araştırma Başkanı Arne Lohmann Rasmussen, güvenlik endişelerinin arttığını vurgulayarak, şirketlerin deniz taşımacılığı konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Rasmussen, Hürmüz Boğazı’nın kapatılma ihtimalinin düşük olduğunu ancak İran’ın dolaylı yollardan buna yönelebileceğini ifade etti.

Şirketler Tedbirli Olmaya Devam Ediyor

Maersk ve Hapag-Lloyd gibi büyük nakliye şirketleri, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlerini sürdürürken durumu yakından izlediklerini ve acil durum planlarına hazır olduklarını belirtti.

Frontline ve Shell gibi enerji şirketleri de güvenlik konusunda hassasiyetlerini koruyor ve trafiğin yoğun olduğu bölgelerde dikkatli olmaya devam ediyor.

Hürmüz Boğazı: Stratejik Öneme Sahip Bir Geçit

Hürmüz Boğazı, Orta Doğu’dan dünya pazarlarına petrol ve doğal gaz taşınmasında kritik bir rol oynuyor. Bölgeden geçen petrolün %30’u bu boğazdan geçiyor.

Her gün yaklaşık 20 milyon varil petrol ve petrol ürünü bu boğazdan geçerek Asya piyasalarına ulaşıyor. Ayrıca, dünya çapındaki doğal gaz ticaretinin %20’si de buradan gerçekleşiyor.

Related Posts

Ödemesini geciktiren araç sahiplerinin banka hesaplarına haciz konuluyor: Son tarih 31 Temmuz!

Araç sahiplerinin her yıl iki taksitte ödediği Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)’nin 2025 yılına ait ikinci taksit ödemeleri 1 Temmuz itibarıyla başladı. 31 Temmuz’da sona erecek olan ödeme süresi içinde yükümlülüğünü yerine getirmeyen mükellefleri ağır yaptırımlar bekliyor.

Bakan Tunç açıkladı! Avukatlara 6 ay ödemesiz kredi müjdesi

Ankara Dikmen Hakimevi’nde imza töreni gerçekleştirildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, genç avukatların 6 ay ödemesiz, sabit ve değişken faizli alternatifleri içeren kredi desteğinden yararlanabileceğini açıkladı. İşte detaylar…

Tesla, Türkiye’de 10 şehirde 80 noktada şarj istasyonları kuracak

Elektrikli araç pazarında büyümeye devam eden Tesla, Türkiye’deki şarj altyapısını genişletiyor. Şirket, 2025’te 10 şehirde 80 yeni Supercharger noktası kuracak.

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

Sberbank 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Bitcoin’de 14 yıl sonra tarihi hareket: Milyarlarca dolarlık işlem yapıldı!

Bitcoin blok zincirinde uzun süredir hareketsiz kalan cüzdanlardan büyük transferler yapıldı. Uzmanlar bu hareketi “Bitcoin’de güç el değiştiriyor” yorumuyla değerlendiriyor. Kurumsal yatırımcı ilgisinin arttığı bir döneme işaret ediyor.