LGS hakkında merak edilen sorular

Bakanlık, sınav öncesi, isteğe bağlı başvuru süreci, sınavın uygulanışı ve sonrasına ilişkin en çok merak edilen soruları ayrıntılı biçimde yanıtladı. Sorular ve yanıtları şöyle:

1. Sınava katılım zorunlu mu?
– Sınav isteğe bağlı olacak yani öğrencilerin sınava katılma zorunluluğu bulunmuyor.

2. Sınavsız öğrenci alan okul tercih edecek olan öğrenciler sınava girmeli mi?
– Hayır, sınavsız öğrenci alan okulları tercih edecek öğrencilerin bu sınava girmeleri gerekli değil.

3. Sınav başvurusu nereden ve ne zaman yapılacak?
– Sınava girmek isteyen öğrenciler, başvurularını 2-16 Nisan tarihleri arasında e-Okul sistemi üzerinden yapabilecek.

4. Başvuru için ücret ödenecek mi?
– Merkezî sınava başvuru için öğrencilerden herhangi bir ücret talep edilmeyecek.

5. Sınav ne zaman yapılacak?
– Yurt içi ve yurt dışında 15 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek merkezi sınavın birinci oturumu Türkiye saati ile 09.30’da, ikinci oturumu ise 11.30’da başlayacak. Sözel alandan oluşan birinci oturumda 50 soru yer alacak ve sınav 75 dakika sürecek. Sayısal alandaki ikinci oturum ise 40 sorudan oluşacak ve 80 dakika sürecek.

6. Sınav giriş belgesi nereden alınacak?
– Sınav başvurusunda bulunacak öğrenciler, başvuru yapmadan önce elektronik ortamdaki bilgilerinin güncel olup olmadığını kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinden kontrol ettirecek. Öğrenci bilgilerinin güncelliğinden okul müdürlüğü sorumlu olacak. Öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgiler 4 Haziran’da elektronik ortamda ilan edilecek. Fotoğraflı sınav giriş belgesi, aynı tarihten itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecek.

7. Sınava girerken öğrencilerin yanında neler bulunmalı?
– Öğrenciler sınava gelirken yanlarında fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi ile geçerli bir kimlik belgesi bulundurmak zorunda olacak. Ayrıca öğrencilerin yanlarında en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, bir kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak bir silgi bulundurması gerekecek.

8. Sınav oturumlarında hangi derslere ait sorular yer alıyor? Soru dağılımı nasıl olacak?
– Merkezî Sınav’ın birinci oturumu olan sözel alanda Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerine ait sorular; ikinci oturumu olan sayısal alanda ise matematik ve fen bilimleri derslerine ait sorular yer alacak. Sınavın birinci oturumu olan sözel alanda Türkçe’den 20, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersinden 10, din kültürü ve ahlak bilgisinden 10, yabancı dilden 10 soru olmak üzere toplam 50 soru sorulacak. İkinci oturumdaki sayısal alanda matematikten 20 ve fen bilimlerinden 20 olmak üzere toplam 40 soru yer alacak.

9. Özel gereksinimi olan öğrencilerin sınavda kendilerine uygun hizmet alabilmeleri için ne yapmaları gerekiyor?
– Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda özelliklerine uygun hizmet alabilmeleri için örgün eğitime devam edenlerin bilgilerinin okul müdürlükleri tarafından ilgili Rehberlik ve Araştırma Merkezi’ne (RAM) gönderilmesi, açık öğretim ortaokuluna devam edenlerin ise 16 Nisan tarihine kadar açık öğretim ortaokulu müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekecek. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, sürekli kullandıkları araç gereç ve cihazları kendileri getirmesi kaydıyla sınavda kullanabilecek.

10. Sınav sonuçları ne zaman ve nereden ilan edilecek?
– Merkezî sınav sonuçları, 11 Temmuz’da MEB’in resmi internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek.

11. Tercih ve yerleştirme işlemleri hangi tarihlerde yapılacak?
– Tercih işlemleri, 14-24 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar, 4 Ağustos’ta ilan edilecek. Yerleştirmeye esas 1 ve 2’nci nakil tercih başvuruları ve sonuçları, 4-14 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Related Posts

MSÜ MÜLAKAT TARİHLERİ 2025 || MSÜ sözlü sınavları ne zaman, hangi tarihte yapılacak? İkinci seçim aşaması takvimi…

MSÜ mülakatları ne zaman 2025 sorusu, tercih sonuçlarının açıklanmasıyla adaylar tarafından araştırılıyor. Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) tercih sonuçları, 24 Haziran 2025 tarihinde erişime açıldı. MSÜ 2025 sözlü sınav takvimi de adaylar tarafından mercek altına alındı. Seçim Aşaması Faaliyetlerine çağrılan adaylar, sorgulama sayfasında belirtilen tarih ve saatte belirtilen adreste hazır bulunacaklar. Adaylar sınava giriş belgelerinde belirtilen sınav saatine göre içeri alınacak. Sınavda istediği puanı alan ve tercihlerinde istediği sonucu elde eden adaylar şimdi de fiziki yeterlilik sınavlarına odaklandı. Evrak Kontrolü, Fiziki Değerlendirme, Kişilik Değerlendirme Testi ve Fiziki Yeterlilik Testi süreçleri belirlenen tarih ve saatte gerçekleşecek. Peki MSÜ mülakatları ne zaman yapılacak? İşte MSÜ Harp Okulları ve Astsubay MYO fiziki yeterlilik sınav takvimi 2025!

AYT’de müfredat dışı soru!

MEB’in öğrencilere okunmasını tavsiye ettiği, “100 Temel Eser” içinde ve müfredatta yer almayan, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki ekonomik yolsuzluklar ile bunu ortaya çıkarmaya çalışan gazeteci Mahmut Ersoy’un öldürülmesini konu alan Attila İlhan’ın, “Kurtlar Sofrası” adlı romanından soru soruldu.

Karneler Alındı Tatil Başladı

Karneler alında öğrencilerin tatili başladı. 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı sona ererken, öğrencilere karneleri dağıtıldı.  Milli Eğitim Bakanı Tekin, bir mesaj paylaştı. 

Dünyaca ünlü 55 yaşındaki şef Anne Burrell evinde ölü bulundu

Dünyaca ünlü 55 yaşındaki şef Anne Burrell evinde ölü bulundu

AÖL sınav yerleri sorgulama ekranı 2025 meb.gov.tr | Açık Öğretim Lisesi sınavları ne zaman? AÖL 3. Dönem sınav giriş belgesi yayınlandı mı? İşte MEB Açık Lise sınav takvimi!

AÖL sınav tarihi yaklaşırken, Açık Öğretim Lisesi sınav giriş belgesi sorgulama ekranına gözler çevrildi. Açık Öğretim Lisesi 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı 3. dönem kayıt yenileme işlemleri tamamlandı. Kayıt yenileme işleminin ardından, 3. Dönem Açık Öğretim Lisesi sınavları tamamlanacak. Öğrenciler Açık Lise 3. Dönem sınavlarına temmuz ayında katılım sağlayacaklar. Söz konusu sınavdan önce AÖL 3. Dönem sınav giriş belgesi https://aol.meb.gov.tr/ üzerinden erişime açılacak. Sınav giriş belgesinde fotoğrafı bulunmayan öğrenciler sınava alınmayacak. Peki, Açık Öğretim Lisesi sınav yerleri ne zaman yayınlanacak, sınav yerleri belli oldu mu? İşte, 2024 2025 AÖL sınav takvimi hakkında bilgiler.

DGS sınav yerleri 2025 sorgulama ekranı | DGS sınav giriş belgesi ne zaman yayınlanacak? Dikey Geçiş Sınavı ne zaman? İşte ÖSYM DGS sınav takvimi!

DGS sınav giriş belgesi sorgulama ekranı 2025 ÖSYM AİS ile erişime açılacak. Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine katılmaları için ÖSYM tarafından düzenlenecek olan söz konusu sınavın geç başvuruları 13 Haziran 2025 tarihinde tamamlandı. Başvurular sonrası bir sonraki süreçte adayların DGS sınav yerleri ÖSYM AİS ekranı ile yayınlanacak. Adaylar sınav giriş belgelerini T.C kimlik numarası ve ÖSYM şifreleri ile alabilecekler. Sınavda 50 sayısal ve 50 sözel olmak üzere toplam 100 soru yer alacak. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacak. Peki, 2025 DGS ne zaman, kaç gün kaldı? DGS sınav yerleri belli oldu mu? İşte, 2025 DGS sınav takvimi ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.