Erken emeklilikte yeni dönem: SGK’nın yeni uygulaması kimleri etkileyecek?

SGK, Yıpranma Hakkı Uygulamasında Meslek Kodu Kısıtlaması Getirdi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), halk arasında ”yıpranma hakkı” olarak bilinen ve bazı meslek gruplarında erken emeklilik avantajı sağlayan fiili hizmet süresi zammı uygulamasında önemli bir adım attı. Kurum, geçtiğimiz hafta yaptığı duyuru ile bazı meslek kodlarına kısıtlama getirileceğini duyurdu. Peki, bu uygulama ne anlama geliyor? Yıpranma hakkı kaldırıldı mı?

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, bugünkü köşe yazısında bu sorulara cevap arayarak, yeni uygulamanın detaylarını paylaştı.

”5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda sayılan ağır ve tehlikeli mesleklerde çalışılan sürelere prim günü ilave ediliyor. Buna ”fiili hizmet süresi zammı” deniliyor. Halk arasında ise ”yıpranma hakkı” olarak biliniyor. Bu şekilde ilave edilen prim günleri emekli aylıklarını artırıyor. Mesleklerine göre farklı sürelerde erken emeklilik hakkı elde ediliyor.

SGK’nın duyurusuna geçmeden önce kimlerin nasıl yararlandığına ilişkin genel bilgi verelim. Çalışılan her 360 güne karşılık 60 gün ilave edilen meslekler şunlar:

  • Kurşun ve arsenik işleri
  • Cam fabrika ve atölyeleri
  • Çimento fabrikaları
  • Kok fabrikalarıyla termik santraller
  • Alüminyum fabrikaları
  • Döküm fabrikaları
  • İtfaiye ve yangın söndürme işleri
  • İnsan sağlığına ilişkin işler

Çalışılan her 360 güne karşılık 90 gün ilave edilen meslekler ise şunlar:

  • Cıva üretimi işleri sanayii
  • Demir ve çelik fabrikaları
  • Asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler
  • Radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işler
  • Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet ve polis mesleği ile Milli İstihbarat Teşkilatı
  • Basın ve gazetecilik mesleği, TRT
  • Milletvekilleri, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar
  • Ceza infaz kurumu çalışanları

Yer altı işlerinde çalışanların her 360 günlük çalışma sürelerine ise 180 gün ekleniyor. Eklenen süre asker, polis ve MİT mensuplarında 8 yılı, diğer mesleklerde ise 5 yılı aşmıyor. Bu sürelerin yarısı yaş hadlerinden indiriliyor. Ancak, indirilecek süre 3 yılı aşamıyor. Yıpranma hakkından yararlananlardan asker, polis, MİT personeli, milletvekili, cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakanlar en fazla 3 yıla kadar, diğer meslek mensupları ise en fazla 2,5 yıla kadar erken emekli olabiliyorlar.

Erken emekli olabilmek için söz konusu mesleklerde en az 3600 günün tamamlanması gerekiyor.

Mayıs Ayından İtibaren Verilen Beyannamelerde Meslek Kodu Kısıtlaması

Kurallarda herhangi bir değişiklik olmamakla birlikte, uygulamada bazı sorunlar yaşanmaktadır. SGK’nın yayımladığı duyuruya göre, iş yerlerince yapılan hizmet bildirimlerinde bazı meslek kodlarının kısıtlamaya tabi tutulacağı belirtilmiştir.

Nisan 2025 dönemine ait hizmet bildirimlerinden itibaren, kısıtlanan meslek kodlarından iş yerleri tarafından SGK’ya hizmet bildirimi yapılamayacak ve işin risklerine maruz kalmayacağı belirlenen durumlarda hata mesajı alacaklardır. Nisan ayından itibaren meslek kodu kısıtlaması uygulanacaktır.

Yapılan işin riskine maruz kalan ancak meslek kodu girişi hatalı bildirilenlerin düzeltmeleri gerekmektedir. İşverenler, FHSZ’ye tabi çalışanların bildirimlerini düzelteceklerdir.

Neden Meslek Kodu Kısıtlamasına Gidildi?

SGK tarafından belirlenen kısıtlanan meslek kodları, FHSZ kapsamında olmayan meslekleri içermektedir. Ancak, gerçekte FHSZ kapsamında olan bazı meslek kodlarından yanlış bildirimler yapıldığı tespit edilmiştir.

Örneğin, şoförlük mesleği FHSZ kapsamında değildir ancak yangın söndürme işinde çalışan bir itfaiye şoförü bu kapsamdadır. Dolayısıyla, doğru meslek kodu girilmesi önemlidir.

Related Posts

Türkiye’deki 47 yıllık fabrikanın makinelerini hurdacıya sattılar. 255 çalışanı işsiz kalma korkusu sardı

Bilecik’te 47 yıllık Accuride Wheels fabrikası, 400’e yakın makinesini hurda fiyatına sattı. 255 işçinin işsizlik tehdidiyle karşı karşıya olduğu fabrikada, sendika tasfiyeye karşı iş güvencesi talep ediyor. Bilecik’te 1978’den beri otomotiv …

10 milyar liralık e-ticaret beklentisi

Sektör temsilcileri, sepet ortalamalarının bu dönemde bir önceki haftaya kıyasla en az 2 kat artış gösterdiğini belirtirken, Anneler Günü’nde 10 milyar liranın üzerinde işlem hacmi bekliyor.

Isparta gülleri dünya annelerine ulaşacak

Anneler Günü’ne sayılı günler kalırken, Türkiye’nin “güller diyarı” olarak bilinen Isparta’da yetişen ve Latince ismi “Rosa Damascena” olan güllerden elde edilen gül suyu, kremi ve yağı kamu iştiraki PttAVM.com tarafından ekonomiye kazandırıldı. Ürünler Uzak Doğu pazarında büyük ilgi gördü.

Memura, işçiye değil; yurtdışındaki din görevlilerine yüzde 25 zam: Torbadan ‘zam’ çıktı

Meclis gündeminde bulunan “torba tekliften” yurtdışındaki sözleşmeli din görevlilerine yüzde 25 zam çıktı. Toplam 479 din görevlisinin maaşlarına yüzde 25 zam yapılıyor. Bu artışın yıllık toplam maliyet farkı 216.4 milyon lira olarak hesaplandı.

Türkiye’den Suriye’ye doğal gaz ve elektrik desteği: Günlük 6 milyon metreküp gaz gönderilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’den Suriye’ye günlük 6 milyon metreküp hacminde doğal gaz gönderileceğini bildirdi. Bakan Bayraktar yaptığı açıklamada “Günlük 6 milyon metreküplük bu doğal gaz, Halep’teki doğal gaz santralinde elektrik üretmek üzere kullanılacak. Üç ay içerisinde akışa başlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kripto para piyasası yükselişe geçti: Bitcoin ne kadar?

Bitcoin’in fiyatı, ABD ve Çin arasında başlaması beklenen ticaret görüşmelerinin etkisiyle 7 Şubat’tan bu yana ilk kez 100 bin doları aştı. Kripto para piyasasının toplam değeri 3 trilyon 110 milyar dolara yükselirken, Ethereum da yaklaşık yüzde 11 değer kazandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir