Endonezya’da yanardağ yeniden uyandı: Binlerce kişi kaçış yolunda… Tüm uçuşlar durdu

Endonezya’da Yine Yanardağ Patlaması: Binlerce Kişi Tahliye Edildi

Endonezya Jeoloji Kurumu Başkanı Muhammed Wafid, patlamanın yerel saatle 11.05’te gerçekleştiğini ve kasım ayından bu yana kaydedilen en büyük volkanik aktivite olduğunu belirtti.

Wafid, “Bu büyüklükteki bir patlamanın havacılık faaliyetleri üzerinde ciddi etkileri olabilir” diye konuştu.

Patlamanın ardından yetkililer, yanardağın çevresinde 14 kilometre çapındaki alanı güvenlik bölgesi ilan etti. Ayrıca, yoğun yağış durumunda seller oluşabileceği uyarısı yapıldı.

Pazartesi günü, Bali’ye yapılması planlanan en az 24 uçuş iptal edildi. Yanardağ, aynı gün saat 19.30’da ikinci kez patlayarak 13 kilometre yüksekliğe kül ve lav püskürttü.

TEMİZ SU VE GIDA SIKINTISI BAŞLADI

Yerel afet yönetim yetkilileri, şu ana kadar 4 binden fazla kişinin tahliye edildiğini duyurdu. Evlerinde kalanların temiz su, gıda ve maske sıkıntısı yaşadığı belirtildi.

Gece boyunca sosyal medyaya yüklenen görüntülerde, yanardağın zirvesinden akan kırmızı lavlar net bir şekilde görülebildi. Bölge sakinleri, tahliye sırasında araçlara binerek güvenli bölgelere ulaşmaya çalıştı.

TAHLİYE EDİLEMEYENLER İÇİN YARDIM ÇAĞRISI

Lewotobi Laki-laki Yanardağı’na yakın bir köy olan Pululera’nın yöneticisi Paulus Sony Sang Tukan, patlamaların devam ettiğini ve kül bulutlarının batı ve kuzeye doğru yayıldığını ifade ederek, “Henüz tahliye edilemeyen toplulukların acil yardıma ihtiyacı var” açıklamasını yaptı.

Köy sakinleri, volkanik küllerin su kaynaklarını kirletme riski nedeniyle endişeli. Tukan, “köyde halen su olduğunu ancak yetkililerin su kaynaklarında kirlenme yaşandığından şüphelendiğini bildirdi ve pazartesi günü tüm bölgenin kalın bir kül tabakasıyla kaplandığını” kaydetti.

KASIM AYINDAKİ PATLAMADA 10 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Endonezya, Pasifik “Ateş Çemberi” üzerinde yer alıyor ve bu bölgede sık sık volkanik patlamalar ile depremler yaşanıyor. Lewotobi Laki-laki Yanardağı, 2025 yılı içinde birçok kez patlamasına rağmen şimdiye kadar can kaybı yaşanmadı.

Öte yandan, geçen kasım ayında gerçekleşen patlamada en az 10 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Yetkililer, volkanik aktivitenin devam edebileceği uyarısında bulunarak bölge halkını dikkatli olmaya çağırdı.

Related Posts

Kızıldeniz’de sular yeniden ısınıyor: Yunan gemisine saldırdılar

Küresel deniz trafiğinin en işlek noktalarından biri olan Kızıldeniz’de sular yeniden ısınıyor. Yemen’deki isyancı Husilerin ticari gemilere yönelik saldırıları bir süredir durmuştu. Ancak Yunan gemilerine yönelik üst üste düzenlenen 2 saldırı …

ASEAN Zirvesi yarın başlıyor: Masada neler var?

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ASEAN’ın dışişleri bakanları, bu hafta 8 Temmuz ila 11 Temmuz 2025 tarihleri arasında Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da bir araya gelecek. “Kapsayıcılık ve Sürdürülebilirlik” teması altında gerçekleşecek olan …

İşte mağaranın girişi… Gaz maskesi olmadan nasıl soktunuz?

Pençe-Kilit Harekat bölgesinde yapılan arama-tarama çalışmaları sırasında metan gazından etkilenen 12 asker şehit oldu. Şehit haberlerinin ardından 19 askerin gaz maskesi kullanmadan mağaraya aynı anda girmesi ve gaz maskesi kullanılmaması, ‘ihmal’ sorularını beraberinde getirdi.

Havladı diye köpeği sopayla dövdü!

Amasya’da bir kişi, havladığı gerekçesiyle bir sokak köpeğine taş ve sopayla saldırdı. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

AKP halkı ikna edemiyor

Gündemar Araştırma’ya göre toplumun yüzde 18’i tutuklamaları “hukuka uygun, yerinde” buluyor. Yüzde 60 ise CHP’ye ve başkanlarına yapılan operasyonların AKP’ye yapılmayacağı görüşünde.

Amasya’da mahşeri kalabalık: CHP Lideri Özgür Özel konuşuyor

CHP tarafından düzenlenen ”Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingine Amasya, ev sahipliği yapıyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kalabalığa sesleniyor.