Emeklilere nefes aldıracak sigorta geliyor

Yaşlı Nüfusun Artması Bakım Sigortasını Zorunlu Kılıyor

Türkiye’deki yaşlı nüfusu hızla artarken, bu durum bakım ihtiyaçlarını ön plana çıkarıyor. Bu bağlamda, yaşlılık dönemlerinde karşılaşılacak bakım masraflarını karşılayacak olan “Uzun Süreli Bakım Sigortası” adlı yeni bir sistem Türkiye’de hayata geçiriliyor.

Son beş yılda Türkiye’de 65 yaş ve üzeri nüfus, %20,7 oranında artarak 9,1 milyonun üzerine çıkmış durumda. Yaşlılık döneminde ortaya çıkacak bakım ihtiyaçları ise aileler ve bireyler için önemli bir sorun teşkil ediyor. Bu sebeple, uzun süreli bakım hizmetlerinin güvence altına alınabilmesi için yepyeni bir sigorta modeli geliştirildi.

Sigorta Modeli ve Devlet Destek

Yeni sistem, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) benzer bir yapıyı benimseyerek işleyecek. Bireyler bu modelde kendileri veya aile üyeleri için sigorta yaptırabilecekler. Devlet ise, sigorta primlerinin bir kısmını finanse ederek bu süreci destekleyecek. Yaşlılık döneminde ortaya çıkacak bakım giderleri, kişinin tercihlerine göre evde ya da bakımevinde sigorta kapsamında karşılanacak.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısından Açıklama

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak, Türkiye Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, yeni sigorta modelinin kısa bir süre içerisinde uygulamaya geçirileceğini dile getirdi. Bu düzenleme ile yaşlılık dönemine ait bakım hizmetlerinin daha sürdürülebilir bir hale getirilmesi amaçlanıyor.

Almanya ve Japonya’da Yıllardır Uygulanıyor

Yaşlı nüfusun toplam nüfus içinde %10’dan fazla olması, Türkiye’de bu tarz bir sigorta sisteminin uygulanmasını kaçınılmaz kılıyor. Almanya ve Japonya gibi ülkelerde ise benzer sistemler uzun yıllardır yürürlükte bulunuyor.

Almanya, 1993 yılında yaşlı bakım sigortasını uygulamaya koymuş ve o zamandan bu yana bu sigorta giderek daha büyük bir yük haline gelmiştir. İlk olarak %0,5 prim oranıyla başlayan Almanya’daki sistem, günümüzde %3,5 prim oranıyla devam etmektedir. Ancak Almanya hala yaşlı bakım masraflarını karşılamakta zorluk çekmektedir.

Artan yaşlı nüfus ve bakım masraflarının doğurduğu zorluklar göz önüne alındığında, Türkiye’de yaşlı bakım sigortasının acilen devreye sokulması gerektiği vurgulanıyor. Uzmanlar, bu sistemin gelecekte yaşlılık dönemi bakım giderlerini karşılayabilmek adına önemli olduğunu ifade ediyor.

Yeni sigorta modeli, Türkiye’de yaşlılık dönemindeki bakım ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir adım olacak ve hem bireylere hem de ailelere büyük bir destek sağlayacaktır.

Related Posts

Çinlilerden yeni V8 sürprizi

Silindirler arası 90 derecelik açıya sahip olan bu motor, çift yakıt enjeksiyon sistemi ve iki yağ pompasıyla donatılmış olup, dakikada 8.000 devire kadar çıkabiliyor. GWM, bu motorun yüksek performansına rağmen, içten yanmalı motor ile şanzıman …

Bakan Uraloğlu: 17 milyon IP adresini sürekli tarıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Siber olaylara karşı Türkiye, Avrupa’da ve dünyada rol model olan ülkelerden bir tanesi. 17 milyon IP adresini sürekli tarıyoruz, her gün 24 saat. Günde yüzlerce zararlı büyük saldırı girişimini de engelliyoruz.” dedi.

Trump tariflerinin gerçek etkisi! ABD ithalat kargolarında 2023’ten bu yana ilk yıllık düşüş bekleniyor

ABD’de tarifelerin etkisiyle ithalat kargolarında 2023’ten bu yana ilk yıllık düşüş bekleniyor.

Erdoğan ‘enflasyona ezdirmeme’ sözü vermişti: Asgari ücret geçen senenin altında!

Aralık 2024’te belirlenen asgari ücreti, artan dolar kuru karşısında değer kaybetti. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “enflasyona ezdirmeme” sözüne rağmen, TL’nin dolar karşısındaki düşüşü asgari ücretin alım gücünü azalttı. Son verilere göre asgari ücret dolar bazında bir önceki yılın bile gerisine düştü!

Seküler aklın din talebi ve Diyanet’in hutbeleri

Yaşadığı çağın izlerini üzerinde taşıyan bir varlık insan. İçinde bulunduğumuz zaman ve mekânın şartları, her açıdan üzerimizde etki bırakıyor. Az ya da çok, ama mutlaka etkiliyor insanı. Yirmi birinci yüzyılda yaşıyoruz. İnsanlık, zamanın bu dilimine gelinceye kadar çeşitli açılardan pek çok evreler geçirdi. Konumuz gereği insanlığın din ve inanç açısından yaşadığı gelişim ya da değişim evrelerine baktığımızda “zamanın ruhu” denilen şeyle karşılaşıyoruz. Mesela Ortaçağ’da dünyanın hangi coğrafyasına

Paşa torunu emekli maaşını övdü

Türkiye’de her 4 emekliden birisi 15 bin lira aylıkla geçinmek zorunda kalırken AKP’li vekil Cevahir Asuman Yazmacı, Türkiye’nin emeklilik sistemini öve öve bitiremedi. Yazmacı birçok ülkenin Türkiye’nin sistemini örnek aldığını belirtti.