Ekonominin İkinci Çeyrekteki Durumu
Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde sıkılaşmanın etkisiyle büyüme ivmesinin yavaşladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde GSYH ilk tahmini; bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 2,1 artış gösterdi.
3. çeyrekte Türkiye ekonomisi dönemsel bazda yüzde 0,2 daraldı ve bu daralma önceden beklenen bir durumdu.
Yıllık bazda, 3. çeyrekte asanayi yüzde 2,2 daralırken, hizmetler yüzde 1,9, tarım yüzde 4,6 ve inşaat yüzde 9,2 büyüme kaydetti.
Büyümede İnşaatın Rolü
GSYH’de inşaat, finans ve sigorta faaliyetleri, tarım sektörü, gayrimenkul faaliyetleri, vergiler, iletişim faaliyetleri, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetlerine bakıldığında; 2024 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; inşaat yüzde 9,2, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 6,2, tarım sektörü yüzde 4,6, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,5, vergiler eksi sübvansiyonlar yüzde 2,3, iletişim faaliyetleri yüzde 2,2, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 1,9 ve hizmetler yüzde 1,4 artış gösterdi. Diğer hizmet faaliyetleri yüzde 2,4, sanayi sektörü yüzde 2,2, mesleki, idari…
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 düşüş yaşadı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,9 arttı.
Hanehalkı Tüketimi Yüzde 3,1 Arttı
Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 3,1 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 0,9, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 0,8 azaldı.
Mal ve hizmet ihracatı 2024 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 0,8 artarken ithalatı yüzde 9,6 azaldı.
Mal ve hizmet ihracatı, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 0,8 artarken ithalatı yüzde 9,6 azaldı.