Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz aylarının geldiği şu dönemde ülkemizde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği gözlemleniyor. Bu yüksek sıcaklıkların, kalp hastalarının yanı sıra böbrek yetmezliği, solunum rahatsızlığı ve obezite gibi kronik hastalıklara sahip bireyler için ciddi sağlık riskleri oluşturduğu belirtiliyor.

Artan sıcaklıklarla birlikte vücutta terlemeyle meydana gelen aşırı sıvı kaybının kalp krizine neden olabileceğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İstemihan Tengiz, “Sıcak hava, sağlıklı bireylerde bile bazı mekanizmalarla sağlığı olumsuz etkileyebilir. Terleme sonucu oluşan sıvı kaybı, vücuttaki elektrolit dengesizliklerine neden olabilir. Bu durum, kanın yoğunlaşmasına ve dolayısıyla pıhtılaşmaya yol açabilir. Özellikle hipertansiyon veya kalp yetmezliği olan bireylerde, kullandıkları idrar söktürücü ilaçlar durumu daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle hem sağlıklı bireylerde hem de kronik hastalıklara sahip bireylerde aşırı sıcaklara maruz kalmamak çok önemlidir. En yüksek sıcaklıkların yaşandığı 11.00-16.00 saatleri arasında güneşten uzak durarak ve yeterince sıvı tüketerek sağlığımızı korumalıyız” şeklinde konuştu.

GENÇ YAŞ GRUBU DA DİKKATLİ OLMALI

Son yıllarda genç yaş grubunda kalp ve damar hastalıklarının arttığına dikkat çeken Tengiz, “Covid enfeksiyonu ve bazı durumlarda aşılar, pıhtılaşma eğilimini artırabilir. Ancak asıl problem, sağlıksız yaşam tarzlarının yaygınlaşmasıdır. Hareketsizlik, obezite, yüksek kolesterol içeren beslenme, sigara kullanımı bu riskleri artırır. Özellikle yaz aylarında gençlerin plajlarda ya da sıcak ortamlarda aşırı alkol ve enerji içecekleri tüketmesi, sıvı kaybını hızlandırarak kalp sağlığı açısından ciddi tehlikeler yaratabilir. Genç yaşlardan itibaren sağlıklı, dengeli ve kolesterolden fakir bir diyet, sigara içmeme alışkanlığı ve düzenli egzersiz yapma alışkanlığı kazandırılmalıdır” dedi.

ASPİRİN KRİTİK BİR ROL OYNAYABİLİR

Kalıtsal kalp hastalıklarına sahip genç bireylerde stres, sıvı kaybı ve aşırı fiziksel aktivitenin kalp krizine yol açabileceğini belirten Tengiz, “Özellikle spor yapacaksa, sıcak olmayan saatlerde ve yeterince sıvı alarak yapılması önemlidir. Kalp krizi belirtileri arasında göğüste baskı, ağrı ve soğuk terleme bulunabilir. Böyle bir durumda hastanın rahat bir pozisyona alınması ve eğer mümkünse 300 mg aspirini çiğnetmesi kanın akışkanlığının artırılmasına yardımcı olabilir. Ancak en önemli adım, hiç zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna ulaşmaktır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.

Ağrı’da solunum rahatsızlığı yaşayan bebek ambulans helikopterle Bitlis’e nakledildi

Ağrı’da doğumun ardından solunum sıkıntısı yaşayan bebek, ambulans helikopterle Bitlis’e sevk edildi.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

İğneyle zayıflamak yetmedi Üstüne hücresel gençlik aşısı

Obezite iğneleriyle kilo verenler şimdi yeni bir enjeksiyonun peşinde: NAD+ iğnesinin vaadi büyük: Kilo koruma, yaşlanma yavaşlatma, hücresel enerji artışı. Hollywood yıldızları, CEO’lar ve biyohacker’lar şimdiden kullanıyor. Peki NAD gerçekten işe yarıyor mu, yoksa yeni bir pazarlama mı?

Salatanız topraktan vücudunuza mikroplastik taşıyor olabilir

Bilim adamları, tarım topraklarında biriken mikroplastiklerin ve içerdikleri zararlı kimyasalların sebze ve tahıllar yoluyla insan vücuduna geçtiğini ortaya koydu. Bu durum, hem mahsul verimini hem de insan sağlığını tehdit ediyor.