Tarifeler yapay zeka pazarını nasıl etkiliyor?

Kurumun Dikkat Çektiği Teknoloji Sektöründe Tarife Türbülansı

Bir belgeye göre, ABD Başkanı tarifelerinin yapay zeka pazarını belirsizleştirdiği ve işletmeleri tedarike ve yatırımlara yönlendirdiği söyleniyor.

Karlılık ve Müşteri Kaybı Riski

Örneğin, ABD’de iş yapan şirketler %10 gümrük vergisi ile karşılaşabilirken, Çin mallarına %145 gümrük vergisi uygulanıyor. Bu durum, birçok sektörün Çin’den yüksek teknoloji ürünü veya bileşenleri satın almasına rağmen yerli üretimi artırmayı hedeflese de, dışa bağımlılığın yoğun olduğu sektörler için zorluklar doğuruyor.

Ayrıca, dışarıdan gelen çelik, alüminyum, bakır ve elektrikli ekipmanların fiyat artışları nedeniyle ABD’de veri merkezi kurmanın maliyeti artacak.

Büyük şirketlerin sermaye harcamalarını artırması gerekecek ve buna bağlı olarak rekabet güçleri etkilenecek. Veri depolama sistemleri ve ağ ekipmanları için artan maliyetler, veri merkezi operatörlerini olumsuz etkileyecek ve karlılıklarını düşürmelerine veya müşteri kaybetme riski ile karşı karşıya bırakacak.

BT Altyapısında Baskı

Tarifeler, ABD’li taşıyıcıları bileşen tedariklerini çeşitlendirme yönünde teşvik edebilir ve yerel üretime yatırım yapmalarını teşvik edebilir. ABD’nin kendine yetebilir hale gelmesi, küresel tedarik zincirlerini olumsuz etkileyebilir ve bazı şirketler artık ABD’nin yeni şemasına dahil olmaya çalışıyor.

Yarı iletkenlerin gümrük vergilerinden muaf tutulmasına rağmen, daha geniş BT sektörünün etkileneceğini belirtiliyor. Yeni tarifeler nedeniyle, HPE’nin gelirlerinin düşeceği ve buna bağlı olarak sunucularının fiyatlarının önemli ölçüde artacağı tahmin ediliyor.

ABD’de üretilen politikasını benimseyen bazı şirketlerin bile yabancı bileşenlere bağımlı olduğu ve maliyet artışlarının müşterilere yansıtılacağı belirtiliyor. Ayrıca, uluslararası pazardaki alıcıların Lenovo veya Huawei’den daha rekabetçi ürünler alabileceği ve bu durumun veri merkezi genişlemesini yavaşlatacağı ve temel bileşenlere olan talebi azaltacağı öngörülüyor.

Dondurulan Projeler

TSMC ve Intel gibi şirketler, ABD’de yarı iletken üretimine yatırım yapma sözü vermiş olsalar da, üretim tesislerinin kurulmasının kârsız hale gelmesi nedeniyle bu çabaları tehdit ediyor. Uzmanlara göre, bu koşullar altında birçok projenin dondurulabileceği veya iptal edilebileceği söyleniyor.

En muhtemel senaryo, yapay zeka altyapısına yapılan yatırımların dışarı akmasıyla birlikte, ABD’nin yapay zeka pazarındaki lider konumunu kaybetmesi olabilir.

Maliyet artışlarının BT bütçelerini etkileyeceği ve şirketlerin yapay zeka projelerini gözden geçirmesi gerekeceği belirtiliyor. Sonuç olarak, yapay zeka benimsenmesini yavaşlatacak ve ABD’nin liderliğini Çin’e kaptırmasına neden olabilecek politikaların yapay zeka sektörünü nasıl etkileyeceği merak konusu.

Related Posts

Çinlilerden yeni V8 sürprizi

Silindirler arası 90 derecelik açıya sahip olan bu motor, çift yakıt enjeksiyon sistemi ve iki yağ pompasıyla donatılmış olup, dakikada 8.000 devire kadar çıkabiliyor. GWM, bu motorun yüksek performansına rağmen, içten yanmalı motor ile şanzıman …

Bakan Uraloğlu: 17 milyon IP adresini sürekli tarıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Siber olaylara karşı Türkiye, Avrupa’da ve dünyada rol model olan ülkelerden bir tanesi. 17 milyon IP adresini sürekli tarıyoruz, her gün 24 saat. Günde yüzlerce zararlı büyük saldırı girişimini de engelliyoruz.” dedi.

Trump tariflerinin gerçek etkisi! ABD ithalat kargolarında 2023’ten bu yana ilk yıllık düşüş bekleniyor

ABD’de tarifelerin etkisiyle ithalat kargolarında 2023’ten bu yana ilk yıllık düşüş bekleniyor.

Erdoğan ‘enflasyona ezdirmeme’ sözü vermişti: Asgari ücret geçen senenin altında!

Aralık 2024’te belirlenen asgari ücreti, artan dolar kuru karşısında değer kaybetti. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “enflasyona ezdirmeme” sözüne rağmen, TL’nin dolar karşısındaki düşüşü asgari ücretin alım gücünü azalttı. Son verilere göre asgari ücret dolar bazında bir önceki yılın bile gerisine düştü!

Seküler aklın din talebi ve Diyanet’in hutbeleri

Yaşadığı çağın izlerini üzerinde taşıyan bir varlık insan. İçinde bulunduğumuz zaman ve mekânın şartları, her açıdan üzerimizde etki bırakıyor. Az ya da çok, ama mutlaka etkiliyor insanı. Yirmi birinci yüzyılda yaşıyoruz. İnsanlık, zamanın bu dilimine gelinceye kadar çeşitli açılardan pek çok evreler geçirdi. Konumuz gereği insanlığın din ve inanç açısından yaşadığı gelişim ya da değişim evrelerine baktığımızda “zamanın ruhu” denilen şeyle karşılaşıyoruz. Mesela Ortaçağ’da dünyanın hangi coğrafyasına

Paşa torunu emekli maaşını övdü

Türkiye’de her 4 emekliden birisi 15 bin lira aylıkla geçinmek zorunda kalırken AKP’li vekil Cevahir Asuman Yazmacı, Türkiye’nin emeklilik sistemini öve öve bitiremedi. Yazmacı birçok ülkenin Türkiye’nin sistemini örnek aldığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir