Avrupa savunma harcamalarını yükseltmek istedi; S&P Global uyardı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, üye ülkelerin savunma harcamalarını Birlik bütçe kurallarından muaf tutmayı teklif edeceğini belirtti.

Avrupa’nın güvenlik ve savunma konusunda daha fazlasını yapması gerektiğine işaret eden von der Leyen, “Avrupa’nın savunma harcamalarında bir artışa ihtiyacımız var” dedi.

Von der Leyen, mevcut durumda üye 27 ülkenin ortalama olarak savunma alanına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) yaklaşık yüzde 2’sinin altında harcama yaptığını anımsattı.

AB ülkelerinin Rusya-Ukrayna Savaşı öncesinde savunmaya yılda 200 milyar avro civarında harcadığını hatırlatan von der Leyen, bunun geçen yıl 320 milyar avronun üzerine çıktığını ancak bunun da önemli ölçüde artırılması gerektiğini vurguladı.

S&P GLOBAL UYARDI

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Avrupa’nın savunma harcamalarına ilişkin seçenekleri içeren raporunu yayımladı.

Raporda, Rusya-Ukrayna Savaşı‘nın Avrupa’nın güvenlik zafiyetlerini ortaya çıkardığı, Avrupa ülkelerinin, 2014’ten bu yana savunma harcamalarını neredeyse iki katı artırmalarına rağmen halen NATO’nun Gayri Safi Yurt içi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 2’si olarak belirlediği hedefin altında kaldığı kaydedildi.

ABD’nin, NATO’nun askeri bütçesinin yaklaşık üçte ikisini finanse ettiği belirtilen raporda, mali kısıtlamaların Avrupa ülkelerinin askeri harcamaları artırma kapasitesini sınırladığı, bu nedenle ülkelerin AB destekli tahviller gibi savunma için ortak finansman seçeneklerini araştırdığı aktarıldı.

Raporda, ABD Başkanı Trump’ın, NATO üyelerine GSYH’lerinin yüzde 5’ini savunmaya harcamaları çağrısında bulunduğu anımsatıldı.

NATO üyesi Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını artırmalarına yönelik 3 farklı senaryonun yer aldığı raporda, ilk senaryoda savunma harcamalarının yüzde 2,67’ye, ikinci senaryoda ABD seviyesi olan yüzde 3,3’e, üçüncü senaryoda da yüzde 5’e yükseltilmesi durumu değerlendirildi.

Raporda, senaryolar çerçevesinde savunma harcamalarının yılda 242 milyar dolardan 875 milyar dolara kadar artırılması öngörülürken, özellikle yüzde 5’lik bir artışın, diğer harcamalarda kesintiler yapılmadan veya kredi seviyeleri baskı altına girmeden finanse edilemeyeceği bildirildi.

Avrupa Birliği (AB) mali kurallarında değişiklik yapılmaması durumunda, çoğu Birlik üyesi ülkenin savunma harcamalarındaki artış seviyesini karşılamak için bütçelerini yeniden önceliklere göre düzenlemek zorunda kalacağı belirtilen raporda, savunmaya daha fazla harcama yapabilmek için sosyal harcamaların kesilmesinin gerekebileceği ve bunun önemli siyasi sonuçlar doğurabileceği ifade edildi.

Raporda, birçok Avrupa ülkesinin halihazırda yüksek kamu borcu ve bütçe açığıyla mücadele ettiği, yavaşlayan ekonomik büyüme, nüfus artışının hız kesmesi ve artan sosyal maliyetler arasında daha fazla askeri harcama yapmanın zor olacağı belirtildi.

Yüzde 5 savunma harcaması senaryosunda, 2025 yılı bütçe açığının Romanya’da yüzde 9,5, Fransa’da yüzde 8,9, İtalya’da yüzde 7,1 ve İngiltere’de yüzde 7’ye çıkacağı belirtilen raporda, bu artışın kredi notlarını olumsuz etkileyebileceği bildirildi.

Raporda, artan askeri harcamaların ekonomik büyümeyi teşvik etmesinin beklenmediği vurgulanarak, AB’de savunma harcamalarının mali çarpan etkisinin düşük kaldığı hatırlatıldı.

Savunma harcamaları konusunda ortak borçlanmanın bir seçenek olduğuna işaret edilen raporda, Almanya dahil bazı ülkeler buna karşı çıksa da Norveç ve İngiltere gibi AB üyesi olmayan ülkeleri de içeren bir ortak finansman düzenlemesinin kredi itibarını güçlendireceği belirtildi.

Related Posts

En düşük taşıt kredisi faiz oranı açıklandı: 250 bin TL için geri ödeme tablosu belli oldu

Taşıt kredilerindeki düşüş dikkat çekiyor. 2025’in en düşük seviyelerine gerileyen kredi hacmi, toplam tüketici kredileri içinde sadece yüzde 3’lük pay aldı. En düşük taşıt kredisi faiz oranı ise yüzde 3.45 oldu. 250 bin TL için aylık taksitler 12 bin 767 TL’den başlıyor. İşte tüm detaylar…

Konut enflasyonun ateşi düşmüyor: Barınmak mümkün değil!

TÜRK-İŞ’in ardından TÜİK’in Nisan 2025 enflasyon verileri de yüksek fiyat artışlarının sürdüğünü ortaya koydu. TÜFE, aylık %3, yıllık ise %37,8 artış gösterirken, 12 aylık ortalamalara göre enflasyon %48,7’ye ulaştı. 2025’in ilk dört ayında toplam …

New York borsası düşüşle açıldı (6 Mayıs 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi 300 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,76 azalarak 40.904,34 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,88 azalışla 5.601,13 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,22 kayıpla 17.626,72 puana indi. Tarife cephesindeki yeni …

Türkiye’nin en zengin 100 ismi belli oldu: 10’unu birden 7’ye katladı!

Forbes en zengin 100 Türk listesini açıkladı. Listeye 4 isim ilk defa girerken zenginlerin arasındaki uçurum dikkat çekti. Dört yıl aradan sonra hazırlanan En Zengin 100 Türk listesinde toplam serveti 128,5 milyar dolar olan 108 kişi yer aldı. 10’UNU …

Son 4 yılın en düşük seviyesine inen petrol fiyatlarında yükseliş

Son 4 yılın en düşük seviyesini gören Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 61,23 dolardan fiyatlanıyor.

Nisan ayı işsizlik oranı İsviçre’de yüzleri güldürdü

İsviçre’de işsizlik oranı Nisan 2025 itibarıyla yüzde 2,8’e gerileyerek son dört ayın en düşük düzeyine ulaştı. Bu oran, şubat ve mart aylarında yüzde 2,9 seviyesindeydi. İşsiz sayısı ise 2 bin 500 kişi azalarak 130 bin 100 olarak kaydedildi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir