Eylem Tok ve Timur Cihantimur’un Türkiye’ye iadesi ertelendi

İstanbul’da ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci’nin ölümüne yol açan Timur Cihantimur ve Cihantumur’u önce Mısır’a daha sonra ise ABD’ye kaçıran annesi Eylem Tok’un iadesiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Mahkeme, Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur’un Türkiye’ye iadesini onayladı fakat savunma avukatlarının talebi üzerine 28 günlük ek bir yasal süre tanıdı.

EYLEM TOK’UN AVUKATI İTİRAZ ETTİ

Tok’un avukatı Jennifer M. Herrmann, müvekkilinin iadesinin durdurulması için mahkemeye başvururken başvurunun ardından davaya bakan savcı Kristen Kearney, mahkemeye sunduğu dilekçede ABD hükümetinin sürece dair tutumunu açıkladı.

Savcı Kearney, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, mahkemenin onayına rağmen Tok ve oğlunun Türkiye’ye teslim edilmesine yönelik bir emir çıkmayacağını ve 28 gün boyunca iade işleminin yapılmayacağını ifade etti. Süreç boyunca Tok ve Cihantimur’un hukuki itiraz haklarını kullanmalarına fırsat tanınacağı belirtildi.

28 GÜNLÜK BİR SÜREYE SAHİPLER

Savcılığın dilekçesinde, Eylem Tok ve Timur Cihantimur’un mahkemenin iade kararına itiraz edebilmeleri için 28 günlük bir süreye sahip oldukları kaydedilirken bu süre içinde Habeas Corpus başvurusu yapılırsa mahkeme bu başvuruyu değerlendirmeden iade sürecinin ilerlemeyeceği ifade edildi. Fakat mahkeme, Habeas başvurusunu reddederse ABD Dışişleri Bakanlığı Tok ve oğlunun iadesi için teslim emri çıkarılabileceği belirtildi. Teslim detayları hakkında mahkeme aksi yönde bir karar almadığı sürece, iade işleminin bu noktadan itibaren herhangi bir zamanda yapılabileceği iletildi.

Savcılığın dilekçesinin ardından, Hakim Donald L. Cabell dava hakkında elektronik bir karar sisteme girdi ve “Mahkeme, ABD hükümetinin sunduğu Eylem Tok’un iadesine ilişkin onay ve taahhüt belgesini imzalayarak Dışişleri Bakanlığı’na iletecek. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı bu belgenin kayda geçtiği tarihten itibaren 28 gün boyunca Tok’u Türkiye’ye teslim etmeyecek. Tok’un bu süre içinde Habeas Corpus dilekçesi sunması durumunda, mahkeme bu başvuruyu değerlendirmeden ABD yönetimi iade sürecini ilerletmeyecek.” ifadelerini kaydetti.

İADELERİNE KARAR VERİLMİŞTİ

Davaya bakan Hakim Donald Cabell, 11 Şubat günü Timur Cihantimur ve Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesinin uygun olduğuna hükmetmiş ve Türkiye ile ABD arasında yürürlükte olan Suçluların İadesi Anlaşması kapsamında sanıkların Türkiye’ye teslim edilmesine karar vermişti.

Related Posts

Erdoğan: İster muvafık ister muhalif olsun, herkes Türkiye’nin enerji alanında büyük bir sıçrama yaptığını kabul ediyor

Erdoğan: İster muvafık ister muhalif olsun, herkes Türkiye’nin enerji alanında büyük bir sıçrama yaptığını kabul ediyor

Karınca kaçakçılarına 7 bin 700 dolar ceza

Kenya’da mahkeme, 9 bin 300 dolar değerindeki 5 bin 440 adet Afrika hasatçı karınca kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle 4 kişiye 7 bin 700 dolarlık para cezası verdi.

İsrail vurdu, Suriye’deki uluslararası havalimanı tamamen hizmet dışı kaldı

İsrail, öğle saatlerinde Yemen’in başkenti Sana’ya düzenlediği hava saldırılarıyla vurduğu Sana Uluslararası Havalimanı’nın tamamen hizmet dışı kaldığını öne sürdü.

İsrail bu kez de havalimanı hedef aldı! Yoğun bombardıman sürüyor

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Andraee Avichay, Yemen’in başkenti Sana’da bulunan Sana Uluslararası Havalimanı bölgesinde yaşayanları insanları, kendi güvenlikleri için bölgeyi “boşaltmaya ve derhal terk etmeye” çağırdı. Bu çağrının hemen …

Turizm Bakanı Ersoy D-8 toplantısı için Kahire’ye gitti: Antalya 2025 Yılı Turizm Şehri seçildi

Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen toplantıya Türkiye’den Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Pakistan’dan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Huzaifa Rehman, İran İslam Cumhuriyeti’nden Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Bakanı Reza Salehi Amiri ile diğer üye ülkelerin üst düzey temsilcileri katılım gösterdi. Toplantıda D-8 ülkeleri arasındaki turizm iş birliğinin geliştirilmesi ve sektörün karşılaştığı zorluklar ele alındı.

Trump’ın göçmenlere karşı statü değiştirme hamlesine mahkeme engeli

ABD’nin Boston 1. Temyiz Mahkemesi, Trump yönetiminin geçici koruma statüsündeki göçmenlerin yasal durumlarını sonlandırma girişimini onaylamadı. Mahkeme, İç Güvenlik Bakanlığının bu yöndeki talebini reddetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir