TTB: Yeni Özel Hastaneler yönetmeliğinin hukuka aykırı maddelerinin iptali için girişimde bulunulacak

Türk Tabipler Birliği Özel Hastaneler Yönetmeliği İçin Değerlendirme Yaptı

Türk Tabipler Birliği (TTB), 30 Ocak 2025 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan ve yenilenen özel hastaneler yönetmeliği hakkında ön değerlendirmesini kamuoyuyla paylaştı. Yayımlanan raporda şu ifadelere yer verildi:

  • “YENİ OLAN HÜKÜMLER ESKİNİN İSTİSNAİ HALLERİDİR”

Yayımlanan yönetmelikteki pek çok hüküm, yürürlükten kaldırılan yönetmeliğin istisnalarını düzenleyen ek 5. maddeden alınmıştır. Bu durumda, “yeni” olan hükümler aslında eski yönetmeliğin istisnai halleridir. Vakıf üniversiteleri ile işbirliği yapan özel sağlık kuruluşlarına kadro olanakları sağlanmaya devam edilirken, ıp teknolojisi düzenlemeye alınmıştır. Ruhsat tanımı da “sağlık hizmeti sunumuna uygunluk” olarak değiştirilmiştir.

  • “TETKİKLER İÇİN HİZMET ALIMI YAPILABİLECEĞİ KABUL EDİLMİŞ”

Özel hastaneler, ruhsatlandırıldıkları tarihten itibaren en geç üç yıl içerisinde TÜSEB’e bağlı TÜSKA’dan akreditasyon belgesi almak zorunda olacaklardır. Bu belgeyi alamayan hastanelerde “Bu hastanenin TÜSKA akreditasyon belgesi yoktur” ibareli bilgilendirme tabelası asılması zorunludur. Ayrıca özel hastaneler, radyoloji ve tıbbi laboratuvar tetkikleri için hizmet alımı yapabileceklerdir.

  • “İPTALİ İÇİN HUKUKSAL GİRİŞİMDE BULUNULACAKTIR”

Palyatif bakım yatağı da düzenlemeye alınmış ve özel hastanelere palyatif bakım yatağı ekleme şartları belirlenmiştir. TTB, bu düzenlemelerin hukuka aykırı olması durumunda hukuki girişimlerde bulunacaklarını belirtti.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte, hava sıcaklıkları ülke genelinde normalin üzerine çıktı. Uzmanlar, aşırı sıcakların terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybına yol açarak kalp krizi riskini artırabileceğini belirtiyor.

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.

Ağrı’da solunum rahatsızlığı yaşayan bebek ambulans helikopterle Bitlis’e nakledildi

Ağrı’da doğumun ardından solunum sıkıntısı yaşayan bebek, ambulans helikopterle Bitlis’e sevk edildi.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

İğneyle zayıflamak yetmedi Üstüne hücresel gençlik aşısı

Obezite iğneleriyle kilo verenler şimdi yeni bir enjeksiyonun peşinde: NAD+ iğnesinin vaadi büyük: Kilo koruma, yaşlanma yavaşlatma, hücresel enerji artışı. Hollywood yıldızları, CEO’lar ve biyohacker’lar şimdiden kullanıyor. Peki NAD gerçekten işe yarıyor mu, yoksa yeni bir pazarlama mı?