Tükürük bezi taşı tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir







Tükürük Bezi Taşı Hastalığı Hakkında Bilgilendirme

Tükürük Bezi Taşı Hastalığı ve Tedavisi

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Taştan, tükürük bezi taşı hastalığının tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, tükürük bezlerinde kalsiyum, tuz ve diğer maddelerin birikmesi sonucu oluşan tükürük bezi taşları, genellikle alt çene ve alt dudak bölgesinde yer alır ve zamanla büyüyebilir.

Açıklamada yer alan Taştan, tükürük bezlerinde meydana gelen taşların, şişlik, ağrı, ağız kuruluğu gibi belirtilere yol açabileceğini ifade ederek, bu taşların zamanla büyüyüp tıkanıklığa neden olabileceğini vurguladı.

Taştan, tükürük bezi taşı hastalığının tedavi yöntemlerinin taşın büyüklüğüne ve yerine bağlı olarak değiştiğini belirterek, “Küçük taşlar genellikle masaj ve bol sıvı alımıyla vücuttan atılabilir. Ancak büyük taşlar cerrahi müdahale gerektirebilir. Cerrahi müdahalede, taşın bulunduğu bölgeye küçük bir kesik yapılarak taş çıkartılabilir. Ayrıca bazı durumlarda lazer tedavisiyle taşlar kırılabilir. Bu tedavi seçenekleri, hastanın sağlık durumuna göre belirlenir.” açıklamasında bulundu.

“Hastaların tedaviye erken başvurması önemli”

Tedavi edilmediği halde tükürük bezi taşı hastalığının ciddi enfeksiyonlara sebebiyet verebileceğini vurgulayan Taştan, “Tıkanıklık nedeniyle bakteriler çoğalabilir ve bu durum derin boyun enfeksiyonlarına hatta kan zehirlenmesine yol açabilir. Taşlar tükürük bezlerinin tıkanmasına neden olduğunda, bakteriyel enfeksiyonlar meydana gelebilir. Bu enfeksiyonlar, boyun bölgesinde ciddi ve hayati tehlike oluşturabilecek sorunlara yol açabilir. Bu sebeple hastaların tedaviye erken başvurması gerekmektedir.” uyarısında bulundu.

Taştan, tükürük bezi taşı hastalığının belirtileri arasında ağızda şişlik, yeme sırasında artan ağrı, ağız kuruluğu ve ağızda acı bir tat olduğunu paylaştı.

Bu belirtileri gösteren bireylerin vakit kaybetmeden bir doktora başvurmaları gerektiğini vurgulayan Taştan, erken teşhis ve tedaviyle hastalığın potansiyel komplikasyonlarının önlenebileceğini belirtti.

Taştan, “Tükürük bezi taşı hastalığı erken teşhis ve tedavi ile başarılı bir şekilde yönetilebilir, fakat tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ağız sağlığını korumak, tükürük bezi taşlarının oluşumunu engellemek açısından kritiktir. Herhangi bir şüphe durumunda uzman bir hekime başvurulması önemlidir.” tavsiyesinde bulundu. (AA)


Ayşe Kulin: Güzellik başarıyla eş değer olsaydı, en iyi romanları Ajda Pekkan yazardı


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Erdoğan ile Bahçeli bugün görüşecek

Kızıl Goncalar’ın olay yaratan fragmanına tepki yağdı: Başörtüsünü çıkarıp ateşe attı

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Yasin Aktay o fotoğrafa niye girdi?

TIKLAYIN – ABD Dışişleri Bakanı Blinken: SDG’nin yabancı üyelerinin ülkesine dönmesi ve grubun Suriye ulusal güçlerine dâhil edilmesi için Türkiye ile çalışıyoruz

TIKLAYIN – Spor yazarları, Galatasaray-Başakşehir karşılaşmasını yorumladı: “Süper Lig’deki bambaşka bir maç olacak”

TIKLAYIN – Baba-oğul Gökçek’lerin “kefen yolsuzluğu” iddiasına suç duyurusu: “Mansur Yavaş ve Köksal Bozan’a iftira atıldı, AKP’ye oy devşirildi!”


Related Posts

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte, hava sıcaklıkları ülke genelinde normalin üzerine çıktı. Uzmanlar, aşırı sıcakların terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybına yol açarak kalp krizi riskini artırabileceğini belirtiyor.

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.

Ağrı’da solunum rahatsızlığı yaşayan bebek ambulans helikopterle Bitlis’e nakledildi

Ağrı’da doğumun ardından solunum sıkıntısı yaşayan bebek, ambulans helikopterle Bitlis’e sevk edildi.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

İğneyle zayıflamak yetmedi Üstüne hücresel gençlik aşısı

Obezite iğneleriyle kilo verenler şimdi yeni bir enjeksiyonun peşinde: NAD+ iğnesinin vaadi büyük: Kilo koruma, yaşlanma yavaşlatma, hücresel enerji artışı. Hollywood yıldızları, CEO’lar ve biyohacker’lar şimdiden kullanıyor. Peki NAD gerçekten işe yarıyor mu, yoksa yeni bir pazarlama mı?